Wat is het?

Yoga Nidra is een systematische methode waarbij naar complete fysieke, mentale en emotionele ontspanning wordt toegewerkt.

Het bestaat uit twee woorden uit het Sanskriet. Yoga betekent ‘samenbrengen’ of ‘verbinden’. En Nidra betekent ‘slaap’. Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Bij Yoga Nidra balanceer je dus als het ware op het lijntje tussen wakker zijn en slapen.

Je werkt naar deze staat toe door middel van een aantal systematische oefeningen en visualisaties. Je komt fysiek, mentaal en emotioneel compleet tot ontspanning en raakt daarnaast in een hele ontvankelijke staat.

Yoga Nidra is een oude Yogavorm die lijkt op slapen maar waarbij je niet in slaap valt. Sterker nog, je bent bijna meer alert dan wanneer je wakker bent. Hierdoor kunnen spanningen die je onbewust vasthoudt, verwerkt worden en kan je lichaam zich op verschillende vlakken compleet ontspannen.

Bij Yoga Nidra is het niet de bedoeling dat je tijdens de sessies in slaap valt. Je blijft wakker en brengt je lichaam fysiek, mentaal en emotioneel systematisch tot een diepe ontspanning.

Een uur Yoga Nidra kan voelen als vier uur slaap.

Werking

Voordelen van yoga Nidra zijn: een verbetering van je slaap, minder stress, het kan helend werken en een gevoel van vrede en blijdschap creëren.

Yoga Nidra werkt daardoor verlichtend en ondersteunend bij o.a.:
• stressklachten
• hoge bloeddruk
• hart- en vaatziekten
• gewrichts- en spierpijn
• longproblemen
• migraine/hoofdpijn
• angsten

Voor wie?

Voor een ieder die zich aangetrokken voelt tot het bovenstaande. Je hoeft geen ervaring te hebben met mediteren. Als je vermoeid bent, overspannen, burn-out, veel in je hoofd zit, druk bent of als je het gewoon fijn vindt om tot deze diepe ontspanning te komen en dieper in contact wilt zijn met de stilte in jezelf.

Stiller en stiller… Leger en leger