Zwangerschapsyoga

Wat is het en wat is het doel?

Integrale Yoga en zwanger zijn heeft tot doel de moeder fysiek en geestelijk op de geboorte van haar kind voor te bereiden en haar te leren de innerlijke processen die zich tijdens en na de zwangerschapsperiode afspelen, bewust te worden en beter te doorgronden.

Tijdens deze yoga zal door middel van specifieke oefeningen het lichaam worden voorbereid op de bevalling. We doen hatha yoga oefeningen gericht op de zwangerschap die het lichaam soepel houden, versterken, ontlasten, ontspannen en het lichaam voorbereiden op de bevalling. Er wordt aandacht besteed aan het voorkomen en/of verlichten van zwangerschapsongemakken zoals bekken- en rugklachten.

Daarnaast wordt er aandacht besteed aan ontspannings- en ademhalingsoefeningen, speciaal aangepast aan de zwangerschapsperiode. We doen ademoefeningen om te ontspannen, maar ook om je voor te bereiden op het opvangen van weeën tijdens de bevalling.

Aan het einde van de les is er een lichte meditatie om in contact te komen met de stilte in jezelf. Ook besteden we aandacht aan het bewust in contact komen met je lichaam en je baby, dit heeft voor jullie beide een positief effect

Wanneer kun je deelnemen?

Er is op dit moment geen cursus ingepland.

Bevallingsverhaal van een leerling:

De afgelopen 4 jaar heb ik regelmatig integrale yogalessen gevolgd bij Elements. Toen ik in verwachting was vond ik het daarom ook logisch om over te stappen naar de zwangerschapsyoga.

In de les werden ademhalingsoefeningen gedaan, posities doorgenomen waarin je de weeën kunt opvangen en er was een partnerles zodat manlief ook een idee kreeg wat hij zou kunnen doen om mij tijdens de bevalling te ondersteunen. Daarnaast was er ruimte in de lessen om verhalen en ervaringen uit te wisselen.

Deze combinatie heeft mij heel erg geholpen bij mijn bevalling. Ik had graag een natuurlijke bevalling thuis gehad maar het werd uiteindelijk het tegenovergestelde: ik werd ingeleid in het ziekenhuis.

Door de yoga hield ik mijn hoofd koel, ondanks dat door de medicijnen de weeën heel snel en heftig op gang kwamen. Ik gebruikte de ademtechniek, de weeëndans en verschillende posities om de weeën op te vangen. De “draadjes” van alle meetapperatuur zaten daardoor uiteindelijk helemaal in de knoop omdat ik de ruimte die ik had gebruikte om steeds van houding te wisselen haha.

Daarnaast gebruikte ik het verhaal van Arenda haar eigen bevalling (thuis, in bad met kaarsen aan) om mij af te sluiten van de kille, TL-verlichte ziekhuisomgeving. Ik keerde volledig naar binnen en was zelf heel stil en kalm tijdens de gehele bevalling.

Dus uiteindelijk heb ik dus alsnog een hele mooie bevalling gehad met natuurlijk een prachtig eindresultaat: een lieve, gezonde zoon!
– Kirsten C. Frazer-Van Dam

Call Now Button