Van hoofd naar Hart

December 2018

Een verhaal over mijn spirituele zoektocht en Integrale Yoga..

Na bijna 8 jaar verdieping in Yoga en Meditatie, duizenden lessen te hebben gegeven, tientallen opleidingen, seminars en retraites te hebben gevolgd en dagelijkse meditaties te doen, blijft het hoofd (de mind is een beter woord) een deel dat zeer hardnekkig lijkt te zijn om stil te krijgen (bij mij althans).
De mind (denken en emoties) laat ons geloven dat de wereld die we waarnemen echt is en de gedachten die we denken van onszelf komen en bepalen wie we zijn en wat we doen. Maar is dat wel zo?

Mijn zoektocht naar ‘meer’ begon eigenijk al toen ik begin 20 was en ontdekte dat het leven me niets bracht waar ik echt gelukkig van werd. Als kind was er angst om volwassen te worden. De grotebozemensenwereld sprak me helemaal niet aan. Maar goed, het was onvermijdelijk en ik maakte er het beste van.
Tijdelijk geluk was makkelijk. Een leuke date, shoppen, lekker eten, leuke vrienden, uitgaan, heel veel dansen, nog meer sporten, een film kijken met Ben & Jerry en af en toe een vakantie om naar uit te kijken. Ik ontdekte dat ik altijd op zoek was naar geluk en liefde (wie niet?) en ik merkte dat de ups altijd gevolgd werden door downs.
Dus ik ging boeken lezen over spiritualiteit, zingeving en empowerment, deed cursussen in spirituele bewustwording en bleef mezelf aan de buitenkant lekker bezig houden met gezond en lekker leven, had een super groot sociaal netwerk en ging naar heel veel feestjes met gezelligheid. De rust vond ik ook wel, in de natuur. Samen met mijn hond het bos in en dan uren lopen en op een bankje zitten, dat gaf ook voldoening. En het leven was best leuk. Maar er miste iets….

Het leven wierp me nog steeds aardig wat voor de voeten.

Na tal van mislukte relaties met de nodige trauma’s in mijn toch best wel gezellige leventje in Rotterdam, kwam Integrale Yoga op mijn pad. Dat gooide de boel lekker overhoop, maar voelde zo ontzettend als thuiskomen. Thuis bij mezelf, bij het grotere ‘leven’. Het ‘echte’ leven. Nog geen half jaar later had ik mijn eigen Yogastudio in Enkhuizen en ging mijn innerlijke ontwikkeling gestaag verder. Het fijne was dat ik anderen hierin mee kon nemen tijdens lessen die ik dagelijks gaf. Niet dat ik als verlichte ziel hier op aarde kon gaan rondzweven hoor. Nee, het leven wierp me nog steeds aardig wat voor de voeten. Wonen op verschillende plekken (van vakantiehuisje, naar boot, naar yogastudio), een huwelijk, een miskraam, een kind en een echtscheiding en in de tussentijd gewoon door met veel Yoga opleidingen, lessen geven.

Langzaam maar zeker ervoer ik dat geluk en liefde echt niet buiten mijzelf liggen. Nooit….. Ja, alleen het tijdelijke geluk (wat ook leuk is, maar niets vergeleken bij het innerlijk geluk). Want kun jij iets aanwijzen wat buiten jezelf ligt dat voor altijd is? Ik heb het nog niet kunnen doen. En als iets tijdelijk heel fijn is, blijf je er altijd naar streven wanneer het er niet is. Dus ben je altijd op zoek.

Een levendige volle aanwezigheid van alles en niets tegelijk.

Het echte geluk vind ik in mijn Hart. Een levendige volle aanwezigheid van alles en niets tegelijk. Een gelukzaligheid waarbij je even niets en niemand meer nodig hebt. Het omvat alles. Het zijn glimpen die ik hiervan opvang, momenten van gelukzaligheid. Het is een weten dat dit HET is, er is eigenijk niets anders dan dat.

Door (Integrale) Yoga te beoefenen en/of te mediteren kun je deze ‘glimpen’ van een andere ‘wereld’ krijgen waar vrede, onvoorwaardelijke liefde en gelukzaligheid de basis is. Hierdoor kun je gaan ervaren dat de wereld die we waarnemen aan de buitenkant tijdelijk is en kunnen we onze gedachten leren observeren als formaties die komen en gaan en dus niet ‘echt’ zijn. Het zijn ervaringen die later herinneringen en verhalen worden. Zoals ook het bovenstaande verhaal over mijn zoektocht naar geluk. Niks meer dan dat. Het eeuwige NU kent al het geluk. Maar om dat te ervaren moet je oefenen en bewust zijn. De stilte in.

De reden dat ik me nu vooral focus op de Integrale Yoga is dit. Uiteraard hebben we een lichaam om door het leven te bewegen en voor dat lichaam moeten we zorgen om het ten volle te kunnen benutten. De fysieke houdingen in de Integrale Yoga worden heel bewust gedaan, helemaal aanwezig in het NU waardoor je de energiestroom in het lichaam goed kan ervaren en je tegelijkertijd soepel en sterk blijft. De ademhaling is daarnaast belangrijk, omdat we onze energie kunnen versterken dmv ademoefeningen. In de adem kunnen we onze staat van zijn herkennen en de adem geeft ons leven. De meditaties dienen om dieper naar binnen te gaan en je innerlijk Zelf te gaan ervaren. Dat deel van jezelf als vonkje van de bron. Dat deel wat nooit geschonden kan worden. Dat deel wat nooit beledigd is, geen angst kent, geen oordeel heeft, geen liefde zoekt omdat je die liefde BENT….. NU!

De scherpe randjes gaan eraf, je wordt milder.

Hoe fijn is het als je je vrijer voelt in jezelf met minder ups en downs? Dat betekent niet dat je niks meer voelt en ervaart of je nooit meer druk maakt. Je gaat er alleen anders mee om, omdat je weet dat het allemaal niets te maken heeft met wie je echt bent. Het denken (of ego) kan hier maar moeilijk vat op krijgen. De scherpe randjes gaan eraf, je wordt milder. Als er emoties zijn, kun je die volledig laten bestaan en doordat je je niet meer zo identificeert met jou als persoontje, ben je er sneller vanaf. Je vecht niet meer, je aanvaard meer en je gaat meer mee met de flow van het leven.

Meer uit het hoofd, meer in het Hart. Voelen wat IS, in plaats van heen en weer tussen verleden en toekomst.

Liefs,

Arenda

Call Now Button